Wat is laaggeletterdheid?
Laaggeletterde mensen hebben moeite met lezen, schrijven, spreken, rekenen of met digitale vaardigheden. Deze basisvaardigheden heb je nodig om zelfstandig zaken te kunnen regelen en om te kunnen meedoen in de maatschappij.
Wat is het verschil tussen analfabetisme en laaggeletterd?
Een analfabeet kan helemaal niet lezen of schrijven. Als je laaggeletterd bent, heb je moeite met lezen en schrijven. Je kunt het dus wel maar niet voldoende om goed te kunnen meedoen in onze steeds complexere samenleving.
Waar kan ik terecht voor hulp?
Het startpunt voor ondersteuning voor basisvaardigheden is (het inloopspreekuur van) het lokale Taalhuis. Dit is voor inwoners, voor vrijwilligers en voor organisaties. Zoek hier de contactgegevens van een Taalhuis of Digi-taalhuis bij jou in de buurt.
Wat kan ik doen of kiezen om iets bij te leren?
Iedereen is anders. En iedere persoon heeft een andere vraag. Een andere wens. De een kan misschien prima Nederlands spreken, de ander is al heel handig op het internet. We starten daarom altijd met een persoonlijk gesprek om te kijken wat het beste bij iemand past. Het Taalhuis biedt uitsluitend maatwerk. Daarom is het inloopspreekuur de start van alle hulp bij basisvaardigheden.
Er zijn bijvoorbeeld cursussen in een groep of individueel, online of in een buurthuis, de bibliotheek of bij iemand thuis. Er is ook onderwijs wat gericht is op het behalen van een diploma. En er zijn eenmalige trainingen over een specifiek thema.
Naar wie kan ik doorverwijzen?
Het startpunt voor ondersteuning voor basisvaardigheden is (het inloopspreekuur van) het lokale (Digi-)Taalhuis. Dit is voor inwoners, voor vrijwilligers en voor organisaties. Zoek hier de contactgegevens van een Taalhuis of Digi-Taalhuis, dichtbij je huis of je werk.
Wat is NT1? Wat is NT2?
NT1 is Nederlands als eerste taal. Het gaat dan om volwassen mensen met Nederlands als moedertaal. Ze zijn hier geboren, hier naar school geweest, maar zij hebben toch nog moeite met de basisvaardigheden. NT2 is Nederlands als tweede taal. Het gaat om mensen met een andere moedertaal. Nederlands is hun tweede (of derde) taal.
Wat zijn basisvaardigheden?
Basisvaardigheden heb je nodig om te kunnen meedoen in de maatschappij. Het gaat om taal, dat wil zeggen kunnen lezen en schrijven (geletterdheid) en rekenen (gecijferdheid) en digitale vaardigheden (kunnen omgaan met een computer, tablet, smartphone en het internet). Al deze vaardigheden heb je nodig in het dagelijks leven. Met voldoende beheersing van de basisvaardigheden kan een volwassene zich zelfstandig redden in de maatschappij. Deze persoon is zelfredzaam.