Terugblik maand van Lezen en Schrijven

De maand van Lezen en Schrijven is weer voorbij. Tijd om terug te blikken! Het was een mooie maand vol activiteiten. In (bijna) alle gemeentehuizen is de lettersoep campagne uitgevoerd. Digi-Taalhuizen zijn naar de gemeentehuizen gegaan om lettersoep uit te delen. Met de ambtenaren hebben ze gesprekken gevoerd over heldere taal en laaggeletterdheid. De meeste ambtenaren waren goed op de hoogte. In Oosterhout zijn er wel 100! koppen Lettersoep uitgedeeld. In veel gemeentehuizen konden de ambtenaren ook de escapekoffer spelen. Dit spel laat mensen ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn.
In september is in de Digi-Taalhuizen in Roosendaal, Zevenbergen en Halderberge op een feestelijke manier een plaquette onthuld die laat zien dat de taalhuizen gecertificeerd zijn. Hier waren de wethouders bij aanwezig. Het waren leuke middagen!

In Etten-Leur was een escapecaravan op de weekmarkt en bij de Nobelaer. Dit was erg leuk! Ook hadden ze in de Nobelaer een fototentoonstelling. Op de foto’s staan deelnemers van het Digi-Taalhuis. Het zijn mooie foto’s!

In Breda en in Etten-leur zijn er workshops georganiseerd over privacy en veilig internetbankieren. Dit waren erg leerzame sessies.

Bergen op Zoom heeft sinds september een taalpanel. In het taalpanel zitten mensen die tot voor kort laaggeletterd waren, de zogenoemde taalambassadeurs. Het taalpanel helpt door teksten te lezen en te kijken of de teksten in begrijpelijke taal zijn. Het taalpanel geeft tips aan de opdrachtgever zodat de opdrachtgever duidelijker kan communiceren. Zuidwest TV maakte een filmpje over het taalpanel. Deze kan je hier bekijken.
Nu zijn er in onze regio 3 taalpanels: in Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom. Het taalpanel in Breda afgelopen maand in het stadskantoor in Breda brieven nagekeken van medewerkers. Het taalpanel gaf praktische tips over hoe de brieven in duidelijke taal geschreven kunnen worden.

21 september heeft Taal West-Brabant en de GGD het event Taal maakt gezonder georganiseerd. Voor het event waren mensen die in de zorg werken en leden van het taalnetwerk uitgenodigd. Het event werd geopend door een goed gesprek tussen de wethouder van Breda en de directeur van de GGD. Daarna heeft het theatergezelschap Hetschen & Visschers laten zien waar laaggeletterde tegen aan kunnen lopen bij de huisarts. Phars, Huh? Wat bedoelt u? en Stichting Lezen en Schrijven hebben inspirerende workshops gegeven. Dit was erg leerzaam. Wij kijken terug op een inspirerende avond!

 

Het was een mooie maand met veel mooie activiteiten. Wil je meer weten over het Digi-Taalhuis. Of heb je vragen over lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden? Kom eens langs bij het inloopspreekuur. Vind hier een Digi-Taalhuis bij jou in de buurt.

Terug naar overzicht